יום ראשון, 17 באפריל 2016

טבעונים ונהנים: קינוח לימון, פיסטוק ותותים בכוסות (כשר לפסח, ברור!)

כששאלתי בעמוד הפייסבוק אילו קינוחים תרצו לראות בבלוג לקראת פסח, לא מעט מכם ענו שהם היו רוצים קינוח פרווה.
היו גם כמה וכמה שביקשו קינוחים אישיים או קינוחי כוסות וכמה שביקשו קינוח טבעוני.
החלטתי לשלב בין כל הבקשות הללו, וליצור קינוח כוסות כשל"פ, טבעוני ואפילו ללא סוכר לבן. כן כן, בקינוח הזה יש רק מייפל וסוכר קוקוס (אותו אפשר להמיר בסוכר חום).



אני משוגעת על קינוחי כוסות וחושבת שהם מתאימים מאוד לארוחות גדולות, בהן למרות שרוצים לטעום מהקינוח (הרי אי אפשר בלי), אין מקום לפרוסת עוגה גדולה ועשירה. 
אחרי הכל, כבר נישנשנו חצי מצלחת החרוסת כשאף אחד לא הסתכל (אופס, זו רק אני...?)



אחת המטרות שאני מציבה לעצמי בכל קינוח כוסות הוא לייצר כמה מרקמים וצבעים.
אני אוהבת את מראה השכבות ותמיד חושבת על מה ירגיש בפה מי שיטעם כפית מלאה של קינוח: קרמיות, פריכות, חמיצות, מתיקות, עדינות....



הכנת קינוח שיהיה גם טבעוני וגם מרשים ובמראה מוקפד היא לא אתגר פשוט, אך בניגוד למחשבה הרווחת, גם לא כל כך מסובך. כיום העולם הזה השתכלל מאוד, ואפשר למצוא מוצרים מעולים שמחקים ומדמים כמעט כל מוצר לא טבעוני.



חשוב להגיד: על אף שהקינוח טבעוני, הוא יתאים גם לכל מי שפשוט מחפש קינוח פרווה. אם אתם חוששים שתתפשרו, הסירו דאגה מליבכם- זה קינוח מרשים, טעים בטירוף, מתוק-חמוץ ומאוזן מאוד. 



אז מה יש לנו פה?
קארד לימון טבעוני, אותו הסמכתי באמצעות קורנפלור במקום ביצה (לכן הוא גם פחות צהוב). כמות גדולה של מיץ לימון טרי וזסט לימון נותנים לקארד הזה טעם מופלא ומאוזן. את הקרמיות הוא מקבל מקרם קוקוס ואת המתיקות מסירופ מייפל.

קראמבל או "חול" פיסטוק וקוקוס, שהוא פשוט מיקס של שקדים, קוקוס, פיסטוק וסוכר קוקוס (או חום) שעובר אפייה קצרה יחד עם שמן קוקוס ומעט מחית פיסטוק (לא חובה) ונועד לתת מעט קראנצ'יות לקינוח.

תותים טריים, כי אין שילוב יותר אלוהי מתותים ולימון והם גם נותנים עוד מרקם פירותי ושכבה צבעונית.

קצפת קוקוס, שהיא כוכבת החג מבחינתי, ותראו אותה גם בקינוח הנוסף שיפורסם פה מחר.
מדובר בקצפת שמורכבת מקרם קוקוס שעובר הקצפה (במיקסר או מטרפה ידנית), עם מעט מייפל ווניל.
הדבר הכי חשוב הוא לקרר מבעוד מועד את פחיות קרם הקוקוס, שכן לצורך הכנת הקצפת תצטרכו להשתמש רק בחלק העליון המתייצב בקירור. ההסבר יופיע במתכון.
ההיגיון פה ברור בסה"כ, שכן מרקם קרם הקוקוס דומה מאוד לשמנת מתוקה. לגבי הטעם, כן- יהיה טעם קוקוסי לקצפת, אך באופן מפתיע גם טעם מעט חלבי ומאוד מאוד טעים.
אנא קראו את ההערה בסוף המתכון לגבי המותגים עליהם אני ממליצה ולא ממליצה לצורך ההקצפה.


דבר אחרון, את הקצפת ואת הרכבת הקינוח הסופי חייבים לעשות ממש טרם ההגשה.
המשמעות היא שאם אתם לא עושים את החג בבית, תצטרכו לבקש מהדודה לקרר עבורכם את פחיות קרם הקוקוס 24 שעות לפני הסדר (ולהחזיר לה כמה שקלים עליהן או לקנות לה מתנה יפה בתמורה). אה, ולוודא שיש לה קערה ומטרפה בבית. זה הכל.
את שאר החלקים תוכלו להכין מראש ולבוא איתם מוכנים.
ההקצפה היא עניין של דקות ספורות, ותוכלו לעשות את ההרכבה הסופית בזמן שכולם יזמרו חג גדיא או ימרחו מעייפות על הספות (שוב רק אצלנו?)
עדכון חשוב חשוב: לא חייבים להקציף את הקצפת במקום! ניתן לעשות זאת מוקדם באותו יום ולשמור בקופסא סגורה עד לשימוש. הקצפת תהיה יציבה יותר ואולי לא נוחה כ"כ לזילוף , אבל טעימה באותה מידה!
אם אתם רוצים בכלל להיות מהירים- אל תזלפו את הקצפת ופשוט הניחו אותה עם כפית על הקינוח. אני אוהבת את המראה ולגמרי אבין אתכם!



לסיכום, אפשט לכם את ההכנה לשלבים, כך שתדעו להיערך מראש ותהיו רגועים יותר:
1. עד יומיים לפני הסדר: לדאוג לכוסות יפות כמספר האורחים ולדבר עם הדודה על קרם הקוקוס.
2. יום לפני הסדר: הכנת קרם הלימון וקראמבל הפיסטוק (שעה עבודה). קירור פחיות קרם הקוקוס (או לבקש מהדודה לעשות זאת). הן זקוקות ל-24 שעות קירור במזג האוויר של הארץ :)
3. לפני שיוצאים מהבית: לוקחים איתנו את כל המרכיבים: קרם בכוסות, קראמבל פיסטוק, תותים (5 דקות עבודה).
4. ממש לפני ההגשה: חותכים תותים לקוביות, מרכיבים, מקציפים את קרם הקוקוס ומגישים (10 דקות עבודה). וראו עדכון: לא חייבים להקציף במקום, אפשר להקציף מבעוד מועד ולשמור בקופסא סגורה בקירור!

עכשיו, כשהכל מפורט כמו מבצע צבאי מתוקתק, אפשר לאחל חג שמייח.



אה, תחזרו לפה מחר, יהיה מוס שוקולד (פרווה, ברור) מ-ה-מ-ם-!




קינוח לימון, פיסטוק ותותים טבעוני/ ל-8 קינוחים קטנים או 5 בינוניים 

מצרכים:
לקארד לימון טבעוני:
400 מ"ל קרם קוקוס (אין צורך לקרר לפני)
2 כפות זסט לימון (קליפת לימון מגוררת)
120 מ"ל מיץ לימון סחוט (קצת יותר מחצי כוס)
2 כפות קורנפלור
5 כפות סירופ מייפל

לקראמבל פיסטוק וקוקוס:
50 גרם שקדים טחונים
20 גרם פיסטוק קצוץ
20 גרם קוקוס טחון
30 גרם סוכר קוקוס (ניתן להמיר לסוכר חום/דמררה)
20 גרם שמן קוקוס
10 גרם מחית פיסטוק ללא סוכר (ניתן להמיר לשמן קוקוס ולשים בסה"כ 30 גרם ממנו)

לתותים:
תותים טריים בכמות של 2 תותים למנה, בערך

לקצפת הקוקוס:
2 פחיות קרם קוקוס, מקוררות מבעוד מועד (לפחות 12 שעות)
חצי כפית מחית וניל איכותית (או כפית תמצית)
2 כפיות סירופ מייפל (לקצפת מתוקה יותר הגדילו ל-2 כפות)

לקישוט (אופציונלי):
חצאי פיסטוקי כמספר המנות
זסט לימון 
קוביות תותים קטנטנות

אופן ההכנה:
ביום שלפני ההגשה (או בבוקר הסדר) מתחילים בהכנת קארד הלימון וקראמבל הפיסטוק.
קארד לימון:
1. מניחים בסיר קטן את קרם הקוקוס וזסט הלימון.
2. בקערית, מערבבים מיץ לימון עם קורנפלור, עד להמסה מוחלטת של הקורנפלור בנוזל (ללא גושים!)
3. מוסיפים את תערובת המיץ לסיר, טורפים מעט לאחידות, מוסיפים מייפל וטורפים שוב.
4. מניחים את הסיר על אש בינונית-גבוהה, תוך טריפה כל כמה שניות.
5. כשהתערובת מתחילה להסמיך, מורידים ללהבה נמוכה-בינונית וטורפים במרץ כל הזמן. מומלץ גם להעביר מרית מדיי פעם בהיקף הסיר, לוודא שהקרם לא נדבק לסיר.
6. הקרם צריך להגיע לדרגת סמיכות של פטיסייר יחסית נוזלי, בודקים ע"י הרמה של קצת מהקרם בכף ונותנים לו לצנוח חזרה מטה לסיר. אם הוא יוצר "סרט" על שאר הקרם ולא נבלע פנימה או דועך במהירות, הוא מוכן.
7. מניחים לקרם להתקרר כמה דקות וטורפים מדיי פעם.
8. שהקרם כבר לא רותח (זה בסדר שיהיה חמים), מזלפים אותו בעזרת שקית ללא צנתק לכוסות, בערך עד לחצי מגבהן. ניתן לעשות זאת גם בכפית, שקית זילוף תניב תוצאה נקייה יותר.
9. מניחים את הכוסות עם הקרם להתייצב, מכוסות, ל-4-6 שעות לפחות ואפשר גם לילה.

קראמבל פיסטוק:
1. מחממים תנור ל-160 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. ממיסים בקערית קטנה במיקרו את שמן הקוקוס עם מחית הפיסטוק. עושים זאת ממש ל-20 שניות, שמן הקוקוס נמס במהירות. מערבבים.
3. את כל שאר המרכיבים שוקלים באותה קערה, ושופכים עליהם את תערובת השמן והמחית.
4. מערבבים היטב לציפוי של היבשים בשמן, משטחים על התבנית בשכבה דקה ואחידה ואופים כ-10 דקות, עד להזהבה.
5. מניחים לצינון מוחלט ומאחסנים בצנצנת עד לשימוש.

הרכבה וקצפת קוקוס:
ראו הערה בגוף הפוסט לגבי ההקצפה, בניגוד לפרסום הראשון, בדקתי, ולא חייבים להקציף את הקצפת ברגע ההגשה, ניתן להקציף לפני ולשמור בקופסא אטומה בקירור עד לשימוש.
1. ממש לפני ההגשה: מכינים קערת מתכת או זכוכית ומקררים אותה כמה דקות במקפיא, עם המטרפה בפנים (לא חובה אבל עוזר להקצפה).
2. חותכים תותים לקוביות (ואם רוצים לקשט: פיסטוקים לחצאים, מכינים זסט לימון).
3. מוציאים מהמקרר גם את הכוסיות עם קרם הלימון, מניחים בכל כוס כפית עד כף (תלוי בגודל הכוס) של הקרtמבל ועליו כפית עד כף של קוביות תותים. מניחים בצד.
3. מוציאים את פחיות קרם הקוקוס המקוררות מהמקרר בזהירות, שומרים עליהן מאוזנות ולא מטלטלים אותן. פותחים אותן בזהירות ובעזרת כף מוציאים רק את השכבה העליונה והיציבה יותר יחסית ומניחים בקערה שקיררנו. עוצרים כשמתחילים לראות נוזל ומוודאים שלא נכנס לקערה. אצלי הקרם הזכיר מרקם של שמנת וזה בסדר. גם אם הוא מזכיר מרקם של שמנת מוקצפת זה בסדר, כל עוד הוא לא נוזלי מאוד ומעורבב במים, או מנגד קשיח מדיי.
4. בעזרת מטרפה ידנית או מיקסר (ממש אין צורך לדעתי), טורפים את קרם הקוקוס. כשהוא מתחיל להתייצב (כ-30-40 שניות של טריפה נמרצת) ומזכיר קצפת מאוד עדינה, מוסיפים מייפל ווניל וממשיכים להקציף עד לקבל מרקם של קצפת רכה אך יציבה. ממש כמו קצפת: אנחנו לא רוצים לטרוף יותר מדיי ולפרק את הקרם.



5. בעזרת שקית זילוף עם צנתר משונן מזלפים "ורדים" על התותים (ראו בתמונה את הכוסות המזולפות) ואם רוצים פשוט מניחים בכפית (כוסות במראה פרוע).
6. מקשטים ב2-3 קוביות תות, חצאי פיסטוק וזסט לימון.
7. מגישים מיד.

הערות:
** כשהקינוח מורכב הוא אידיאלי  ביום ההרכבה, מעבר לכך הקראמבל יתרכך, התותים יפרישו נוזלים והקצפת תתקשה. לכן מרכיבים ממש במקום!
** לצורך הקינוחים הללו עשיתי מבחן לכמה מותגי קרם קוקוס. מצאתי שזה המוקצף בצורה הטובה ביותר הוא של חברת "Taste of Asia", בקופסא הכחולה-תכלת, לא זה שכתוב עליו ללא חומר משמר. גם זה שלא מכיל חומרים משמרים הוקצף מעולה, רק היה בצבע יותר אפרפר (ועדין יפה). אגב, ב"ויקטורי" יש עליהם מבצע של פחות מ-6 שקלים לפחית כרגע, שזה אחלה מחיר. מותג שאני לא ממליצה עליו להקצפה הוא CHOKOH, שגם אחרי יותר מלילה לא התפרק לשכבות ונותר נוזלי גם אחרי כמה דקות של ניסיון הקצפה. אם אתם קונים מותג אחר, אני ממליצה לקנות עוד פחית ולוודא שהקרם מקציף טרם "זמן האמת".
**במתכונים שלי לא תראו לעולם קצפת צמחית, ובכל זאת אני אומרת שמי שאין לו בעיה איתה, יכול פשוט להמיר את קצפת הקוקוס בה.
** הפוסט ומתכון אולי ארוכים ומפורטים אבל זה הכל כדי שתוכלו להיצמד להוראות ולהצליח. אתם מוזמנים לפנות אליי בכל שאלה כאן בתגובות או בעמוד הפייסבוק.







8 תגובות:

  1. אנחנו נמנעים מקרם קוקוס שיש בו חומרים נוספים מלבד קוקוס ומים ולכן אני מוסיפה להקצפה כף של אינסטנט וניל.

    השבמחק
  2. אנחנו נמנעים מקרם קוקוס שיש בו חומרים נוספים מלבד קוקוס ומים ולכן אני מוסיפה להקצפה כף של אינסטנט וניל.

    השבמחק
  3. מושלם!!!
    ניתן להקפיא את הקארד בלבד?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי שרית,
      לא ממליצה להקפיא כיוון שהמרקם ישתנה מאוד.
      אבל אפשר שישב יום במקרר אז אם יש לחץ זמן תוכלי להכין לפני, לכסות היטב ולהרכיב למחרת.
      בהצלחה וחג שמח,
      דביר.

      מחק
  4. במה ניתן להמיר את שמן הקוקוס ?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי,
      התחליף היחיד הוא חמאה, ואז המתכון לא יהיה טבעוני.
      יתכן וניתן להחליף בשמן זית אבל זה ישפיע מאוד על הטעם וכנראה על המרקם.
      בהצלחה!
      דביר.

      מחק